Bejegyzések

Time of the Sixth Sun – Fenntartható jövő

A dokumentumfilm-sorozat következő epizódja érdekes információkkal tartott a monitor előtt. Bevallom, nem vagyok „extra zöld”, csak olyan „kicsit zöld”, ezért különösen izgalmasnak találtam ezt a részt. Nem váltam öko-tudatosabbá, viszont informáltabb lettem.
Ha érdekel a biodinamikus farmgazdálkodás, a permakultúra, a teraszos földművelés, akkor a filmen keresztül kaphatsz ismertetőt. Hallhatsz a szalmaépületekről és az earthship házakról is.

Nem árt, ha az ökológia és a tudatosság kéz a kézben jár. Mi emberek csak akkor viselkedünk bölcsen, amikor már az összes többi alternatívát kimerítettük, így a fenntarthatóság tekintetében bőven van hová fejlődnünk. Mindannyiunk felelőssége pontosan ugyanakkora.
Az urbanizáció már nem képes tovább folytatódni. Ha valódi probléma lesz az energia-, a víz-, az élelemellátással, akkor a városok fognak először szétzilálódni.
Most a bölcsesség az, amire a legnagyobb szükségünk van a világban. A fejlett világ viszont még nem tud felzárkózni az ősi bölcsességekhez. Ez egy újjászületés. Egy folyamat. Visszatérés a mélyebb megértésekhez. Folyamatosan tanulva és tanítva leszünk képesek növekedni, fejlődni.

A film szerint a fenntarthatóság a legmagasabb tudomány bolygónkon, melynek legnagyobb tudósai az őslakosok. Megvan a technológiájuk és a tudásuk hozzá. A hopi az egyik legősibb, napjainkban is aktívan gazdálkodó indián törzs Amerikában. A törzs egyik tagja fogalmazta meg az alábbi üzenetet:
„A munkahelyeden heti 40 órát töltesz, a kapott fizetésből kifizeted a számláidat, elmész moziba, TV előtt ülsz, értelmetlen beszélgetéseket folytatsz, a munkával szerzett betegségeidet pedig kórházban gyógyíttatod és utálod a munkád. Ez mind elvesztegetett idő, amit bölcsen is eltölthettél volna.”
😀 Tökéletes megfogalmazás. 😀 A változást sürgető erő pedig már aktívan teszi a dolgát.

A fenti, „fejbe kólintó” gondolat mellett számtalan kérdés is megfogalmazódik ebben a részben. A nyúlfarknyi bejegyzés végére, néhányat kiemelve, elmélkedésre invitállak. (Ne feledd, hogy a válaszok minden esetben belülről érkeznek! A helyzet megoldásához, a fejlődéshez pedig minden információ már most a rendelkezésünkre áll!)

  • Mikor fedezzük fel, használjuk újra őseink bölcsességét?
  • Akarunk-e fejlődni?
  • Elkezdjük végre a helyzetet irányítani, vagy a helyzet irányít minket tovább?
  • Képesek vagyunk-e elmozdulni az intellektuális gondolkodástól a szíven keresztül történő gondolkodásra?
  • Mennyire vagyunk képesek befogadni a változást és átvinni az életformánkon, mindezt azért, hogy az életet a bolygón fenntartsuk?
  • Eltartottjai lettünk egy nem eltartó rendszernek. Ha a rendszer összeomlik mihez kezdünk?

Még szintén kedvelheted...